Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

tortuga

f. [LC] [ZOR] Rèptil queloni terrestre o aquàtic, que té el tronc tancat dins una closca convexa per dalt i plana per sota, amb obertures per on surten el cap, la cua i les quatre potes, que en molts casos es poden retreure dins la closca, i amb la boca en forma de bec corni sense dents. Tortuga de mar, d'aigua dolça, de terra.
[ZOR] tortuga careta [o tortuga babaua] Tortuga de closca en forma de cor i recoberta de plaques còrnies juxtaposades (Caretta caretta).
[ZOR] tortuga d'aigua a) Tortuga d'estany.
[ZOR] tortuga d'aigua b) Tortuga de rierol.
[ZOR] tortuga d'estany Tortuga de la família dels emídids, de closca lleugerament bombada i de coloració negrosa amb punts i línies de color groc (Emys orbicularis).
[ZOR] tortuga de Florida Tortuga de la família dels emídids, amb la closca poc bombada, de color verd fosc, amb el cap, el coll i les extremitats amb bandes grogues i una taca de color vermell darrere els ulls, originària del sud dels Estats Units i molt estesa actualment pels rius de Catalunya (Trachemys scripta elegans).
[ZOR] tortuga de rierol Tortuga de la família dels batagúrids, de closca plana i de color verd negrós o olivaci (Mauremys leprosa).
[ZOR] tortuga llaüt Tortuga de la família dels dermoquèlids, de pell dura i coriàcia, sense escuts cornis, amb el dors de color fosc amb taques clares (Dermochelys coriacea).
[ZOR] tortuga mediterrània Tortuga de la família dels testudínids, de closca bombada, amb una doble ungla a l'extrem de la cua i amb una coloració contrastada groga i negra (Testudo hermanni).
[ZOR] tortuga mora Tortuga de la família dels testudínids, anàloga a la tortuga mediterrània, sense ungles a l'extrem de la cua i amb uns esperons ben marcats al darrere de les cuixes (Testudo graeca).
10  [ZOR] tortuga verda Tortuga de la família dels quelonídids, de mida gran, amb la closca de secció ovalada, extremitats davanteres en forma de pales natatòries, amb una ungla al primer dit, i de coloració variable, de verd fosc a negre, que habita sobretot en els mars tropicals (Chelonia mydas).
f. [LC] [AQ] Teula més encorbada i fonda que les ordinàries que serveix per a fer reguerons i principalment canalons.
f. [HIH] Coberta que formaven els soldats romans sobre llurs caps tenint alçats els escuts i tocant-se el de l'un amb el de l'altre, per posar-se a l'abric dels projectils d'una fortalesa assetjada en acostar-s'hi per combatre-la.
f. [HIH] Màquina de guerra coberta, a l'abric de la qual hom s'acostava als murs d'una fortalesa assetjada.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions